A panthenol szerepe a hajtermékekben

Nagyon fontos, hogy milyen összetevőkkel rendelkeznek a hajápolási termékek. A panthenol az egyik legfontosabb. Pótolhatatlan, hatékonyan és gyorsan hat. A panthenol fényt ad, hihetetlen simaságot kölcsönöz és tökéletesen hidratál.

Másrészt a panthenol hiánya miatt a haj gyorsabban őszül, felgyorsul a porozitása, durva és fénytelen lesz. Milyen előnyökkel kínál a panthenol? Hol lehet megtalálni?

Panthenol. Milyen szerepet játszik a hajápoló termékekben?

A panthenol egy B5-provitamin. A mókás tény, hogy a panthenol az alkohol kategóriájába tartozik és az emberi szervezetben természetes módon fordul elő: a bőrben, a hajban és a körmökben. Elengedhetetlen a megfelelő növekedési folyamathoz. Ami a kozmetikai felhasználást illeti, a humektánsok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy megköti a vízmolekulákat, tökéletesen hidratálja a hajat és megakadályozza a vízveszteséget.

A panthenol másik jó tulajdonsága, hogy lebomlás nélkül képes behatolni a hámba vagy a hajba: beépül a szerkezetbe, hogy javítsa és  erősítse a hajat vagy a bőrt. Más szóval, ez egy tökéletes szépségápolási termék.

A panthenol hatása a hajra

  1. Először is tökéletesen megszelídíti a rakoncátlan hajszálakat. A panthenolban gazdag kondicionáló vagy sampon sokkal könnyebbé teszi a kibontást: a haj szupersima és nem gubancolódik.
  2. A panthenol védi a hajat a károsodástól és megakadályozza a hajvégek töredezését.
  3. Fenntartja a haj optimális hidratáltsági szintjét, megakadályozza a kiszáradást, de véd a fagyos időjárás, az UV sugárzás, a száraz levegő beltérben vagy a mechanikai sérülések ellen is.
  4. Fontos szerepet játszik a hajmátrix sejtjeinek osztódásában; egyszerűen fogalmazva, a keratinociták stimulálásával támogatja azok megújulását (tehát jó, ha a panthenolt keratinnal együtt adagoljuk).
  5. Szebbé teszi a hajat, mert megvastagítja a struktúrákat, erősíti és hidratálja, valamint fényt és simaságot ad. A haj erősebb, fényesebb, simább lesz és nem lesz többé szöszös vagy statikus.

Panthenol a hajápolási termékekben: hol találhatod meg?

A panthenol egy erős hajjavító anyag, ezért nem érdemes csak vele átitatott samponokat vagy balzsamokat használni. Ezeket néhány percig tartod a hajadban, így a panthenolnak kevés ideje van arra, hogy megmutassa erejét.

Ha erősebb kezelést szeretnél a sérült vagy fénytelen hajadra, szerezz be egy panthenolban gazdag hajmaszkot vagy egy leave-in kondicionálót (a könnyű, kétfázisú kondicionáló tökéletes választás).

Ami a maszkokat illeti, válassz olyat, amiben panthenol és keratin is van, mert ezek tökéletesen kiegészítik egymást. Egy jó hajmaszkkal a hajad nagy adag B5 provitaminhoz jut. Tartsd benne körülbelül 20 percig, hogy megszépítse és helyrehozza a sérült hajat. A panthenol egy rendkívül fontos hajerősítő összetevő, kihagyhatatlan a hajápoló arzenálodból!