Fogkrém – típusok és jellemzők

Fő feladatuk az ételmaradékok és baktériumok eltávolítása a fogak felületéről, valamint a fogak ellátása alapvető ásványi anyagokkal. Melyek a fogkrémek típusai és jellemzői?

A fogkrémek alapvető típusai és jellemzői:

  • Az univerzális fogkrémek megfelelő arányban tartalmaznak minden olyan alapvető anyagot, amelyek segítenek megvédeni a fogakat és az ínyt az azokat fenyegető betegségekkel szemben. Az univerzális fogkrém olyan fogaknak és ínynek van szánva, amelyek nem szenvednek semmilyen különleges egészségügyi problémától.
  • A fogfehérítő fogkrém lehetővé teszi a fogak 1-2 árnyalattal való világosítását. Nagyobb mennyiségű mechanikai csiszolóanyagot, szemcséket vagy kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek egyrészt feloldják a lepedéket, másrészt megkönnyítik annak eltávolítását. A fogfehérítő fogkrém alkalmazása által kiváltott hatások messze nem látványosak, különösen, ha tudatosítjuk, hogy egyetlen fogkrém sem képes a fogazat elszíneződéseit fehéríteni. Fontos megemlíteni, hogy a fehérítő fogkrém csak 2-3 hónapig használható.
  • Az érzékeny fogakra szánt fogkrém megvédi azokat a túlérzékenységtől, amelyet a zománc gyengülése és a fogbél feltárása okoz. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a hideg, forró vagy savanyú ételek fogyasztása közben jelentkező kellemetlen érzés. Az érzékeny fogakra való fogkrém megakadályozza, hogy az inger elérje az erősen vénás fogbelet. A legtöbb esetben az ilyen fogkrémek stroncium-kloridot, kloridot vagy kálium-nitrátot, hidroxilapatitot vagy nagyobb koncentrációban aminfluoridot tartalmaznak.
  • A gyerekeknek szánt fogkrémek fluor helyett xilitet tartalmaznak. Továbbá a gyerekeknek szánt fogkrém nem tartalmazhat titán-dioxidot, parabéneket, tartósítószereket, szacharint. Ehelyett az ilyen terméket aloe-kivonattal és mentával töltik fel.
  • A parodontitisre való fogkrém olyan összetevőket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák az ínygyulladást és enyhítik annak tüneteit. Maguk az összetevők többek között gyógynövénykivonatok (zsálya, kamilla, eukaliptusz, ánizs, melissa, rozmaring), allantoin (gyorsítja a gyógyulási folyamatokat), alumínium-laktát (lassítja az ínyvérzést) és Q10 koenzim (ösztönzi a fogak önregenerációs folyamatait).
  • A fogsor tisztítására szolgáló fogkrém az ételmaradékok és a lepedék pontos eltávolítását biztosítja. Emellett antiszeptikus hatást biztosít. Alapvetően a műfogsor tisztítására szolgáló fogkrémnek elég finomnak kell lennie ahhoz, hogy megakadályozza a karcolásokat.