Minden, amit a pattanásos hegekről tudni kell!

A látszattal ellentétben a pattanások nem csak a tinédzsereket érintik. Ez a bőrbetegség és a hegesedés a 20 és 30 éveseket is zavarja. Jó tudni tehát, hogyan lehet megszabadulni a foltoktól, pigmentfoltoktól és pattanásos hegektől, de legfőképpen azt, hogyan lehet megelőzni őket.

Akne, avagy a modern társadalom betegsége

Az akne régebben csak a kamaszkor elején lévő fiatalokat érintette. A hormonális egyensúlyhiány okozta a pattanások és a tökéletlenségek megjelenését, de a probléma magától elmúlt, amikor a hormonális egyensúly helyreállt.

Manapság az akne sokkal zavaróbb és nem múlik el magától, ráadásul a felnőtteket is érinti. Különböző tényezők okozzák, többek között a környezetszennyezés, a stresszes és rohanó élet, az étkezési szokások változása (általában rossz).

Természetesen a pattanások hegekkel járnak, amelyek rajtunk maradnak.

Atrófiás pattanásos hegek

Az akne egy gyulladás által okozott bőrbetegség. Immunrendszerünk harcol ellene és elősegíti a sérült bőrszövet gyógyulását.

A legfontosabb a kezelés megfelelő elvégzése! A sorrend kulcsfontosságú; először is el kell távolítanunk a baktériumokat a bőrből és el kell űznünk a gyulladást, hogy megszabaduljunk a pattanások okától.

Ha ezt nem tesszük meg, a gyógyulási folyamat lelassul és az új szövetek nem megfelelő szerkezetűek lesznek: megjelennek a nem kívánt pattanásos hegek, vagy atrófiás hegek. Ezek mérete és mélysége a pattanások intenzitásától és a bőr gyógyulásától függ.

Hegek vs. hiperpigmentációs foltok

Hogyan lehet megkülönböztetni az aknés hegeket és az aknés hiperpigmentációs foltokat?

A hiperpigmentációs aknés folt olyan vörös vagy sötét folt, amely a pattanás gyógyulása után jelenik meg. Ez a gyógyulás utolsó szakasza és akár néhány hónapig is eltarthat, de mindig elhalványul.

Az aknés hegek akkor alakulnak ki, amikor a bőr tartósan károsodik. Ezek gyakran kiemelkedőek vagy – épp ellenkezőleg – gödrösek és különböző méretűek és színűek.

Hogyan előzhetjük meg az akné utáni hegeket?

Van néhány olyan gyógymód, amivel megmenthetjük az arcot a pattanásos hegektől. A leghatékonyabb módszer nyilvánvalóan a megfelelő pattanásos bőrápolási rutin: tisztítás, hidratálás, hámlasztás és a gyulladás megszüntetése, hogy megszabaduljunk a legnagyobb problémától.

A kémiai hámlasztás és az enyhe mikrodermabrázió nagyon jól működik. Havonta egyszer megelőzésképpen elvégeztetheted őket. Ha  egészséges, változatos, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag ételekket fogyasztasz sokat segíthetsz a bőrödnek, de vigyázz, hogy ne egyél túl fűszeres ételeket.

Ne feledd, hogy a bőr kiszárítása a legrosszabb dolog a pattanások elleni küzdelem során. Ez a bőrtípus hidratálást is igényel. Ha nem kap nedvességet, a faggyúmirigyek megőrülnek, így a bőr zsírosabb lesz és pattanások alakulnak ki. A hidratáló termékek tehát elengedhetetlenek, ha meg akarod előzni a pattanásos hegeket, valamint magát a pattanást.

Hogyan lehet megszabadulni a pattanásos hegektől?

Ha nem sikerült megelőznöd a pattanásos hegeket, ne aggódj. Van néhány kezelés, amellyel orvosolhatod a helyzetet.

A lézerterápia biztosítja a legjobb hatást és könnyedén kezeli a hegeket. Kipróbálhatod a rézbrómos lézert vagy a LED-es fényterápiát. Mindkét kezelés hatékony, de különböző típusú bőrbetegségekre tervezték. Ha elmész egy profi szalonba, a kozmetológus biztosan kiválasztja a bőrödnek legmegfelelőbbet.