Egy profi sminkes tanácsai. Hogyan válasszunk a bőrünk típusához illő alapozót?

Sok nő keres választ arra a kérdésre, hogy milyen alapozót válasszon. A tartósság, a színmegfelelés és más tulajdonságok ugyanis nagy jelentőséggel bírnak. Igenis létezik a tökéletes alapozó, válaszd azt, ami tökéletesen illik a bőrödhöz!

Helyettesíthető BB krémmel, de igazából a BB krém nem ad olyan jó fedést és számos más tulajdonság hiányzik belőle, amely viszont egy alapozóra jellemző. Ez az egyik legfontosabb smink termék, enélkül még a legszebb szem- és ajak smink is hiányos. Kisimítja a bőr tónusát és textúráját, elfedi a tökéletlenségeket, csökkenti a ráncok láthatóságát, a bőr elszíneződését, sőt még az arcszínt is megvilágítja, és szép, egészséges ragyogást biztosít. A siker kulcsa a megfelelő választás.

A helytelenül kiválasztott alapozóval éppen a fentiek ellenkezőjét fogjuk elérni. Túl világos vagy túl sötét, kivehető a jelenléte, a finom vonalak kiemelésével megmutatja az összes hiányosságot ahelyett, hogy elfedné őket. Bárkiből képes idősebb önmagát kihozni és elrontani a teljes sminkhatást. Tehát mindenképpen érdemes tudni, hogyan válasszuk ki a bőr típusának és természetes színének megfelelő alapozót.

HOGYAN VÁLASSZUNK ALAPOZÓT?

Annak ellenére nem nehéz feladat, hogy a drogériák óriási választékukkal néha képesek megtéveszteni. A legtöbb kozmetikum, ami fellelhető a boltok polcain nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és csak a csomagolás és az ár tekintetében különbözik. Érdemes tudni, hogy mit kell keresni, ha a tökéletes terméket keressük. Mindössze két lépés választ el a tökéletes alapozó kiválasztásától.

1. Válaszd ki az alapozó színét

Mielőtt elkezdenéd kiválasztani a tökéletes alapozót, figyeld meg a bőröd árnyalatát. Ez a látszólag könnyű feladat sok nőnek komoly fejtörést okoz. A bőr tónusa fontos. Te tudod, milyen a bőröd? Meleg vagy hideg tónusú? Ha még soha nem gondoltál erre, csinálj meg egy egyszerű tesztet. Tégy egy fehér papírlapot az arcod mellé, és nézd meg, hogy milyen az arcod a napfényben. Ha kékes vagy rózsaszínes árnyalattal rendelkezik, akkor hűvös árnyalatúnak mondható. Ha inkább arany színű vagy sárgásabb – meleg tónusú arcszíned van. Miért fontos ez?

A hűvös árnyalatú arcszín alapozóját rózsaszínes árnyalattal, míg a meleg arcszínre valót aranybarna vagy sárga színnel érdemes mixelni.

Az alapozó és az arcszín tónusának az egyeztetésével munkánk felén már túl is vagyunk. Ne feledjük, hogy az alapozók lehetnek sötétebbek vagy világosabbak. És itt sajnos nincs egyértelmű szabály, hogy melyik alapozót érdemes választani. Számos nő szinte véletlenszerűen választ terméket, a drogériákban rendelkezésre álló minták segítségével. Az ideális alapozónak láthatatlannak kell lennie a bőrön, úgymond el kell keverednie a bőrrel.

MEGJEGYZÉS: Az alapozó tesztelése a csuklón vagy a kéz hátsó részén nem megfelelő módszer. A bőr színe ezeken a területeken jelentősen eltér az arcbőr színétől.

A legjobb, ha az állkapocstól a nyakig felviszünk egy kis mintát azokból az árnyalatokból, amelyeket megfelelőnek gondolunk. Miért pont ezeken a helyeken? Mivel a jól kiválasztott alapozónak a nyak színével is harmonizálnia kell. Három kiválasztott árnyalat tesztelése segít kiválasztani azt, amelyik a legkevésbé különbözik a természetes bőrszínünktől.

2. Az alapozó illesztése a bőr típusához

Egy teljesen különálló kérdés az alapozó és a bőr típusának illesztése. Milyen alapozót érdemes választani úgy, hogy ne legyen látható a bőrön, vagy hangsúlyozza a száraz foltokat, hanem kondicionálja a bőrt viselése közben? Érdemes figyelembe venni a bőrtípust, amelyet pontosan meg kell határozni. Hogyan határozzuk meg, hogy száraz, olajos vagy kombinált bőrünk van-e? Minden hasznos információ megtalálható az interneten.

 • Milyen alapozót válassz száraz bőrre?
  A legjobb az, ami E-vitamint is tartalmaz, mivel az antioxidáns és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. A száraz bőr alapozóit gyakran hialuronsavval vagy olajokkal gazdagítják, amelyek megakadályozzák a nedvességvesztést. Nemcsak a termékek összetétele, hanem annak konzisztenciája, állaga is számít. A száraz arcbőr megkönnyebbül, ha könnyű textúrájú, gyorsan felszívódó terméket választunk, amely nem terheli a bőrt.
 • Milyen alapozót válassz zsíros bőrre?
  Zsíros bőr esetén a helyzet éppen ellentéte a fentieknek. A terméknek víz alapúnak kell lennie, de szilikon részecskéket is tartalmaznia kell, hogy ne follyon le az arcról. A zsíros bőr legjobb alapozója mattító tulajdonságokkal rendelkezik. Ez olyan hozzáadott anyagok miatt lehetséges, amelyek elnyelik a felesleges faggyút, valamint növényi kivonatokat (zsálya vagy tea) tartalmaznak, amelyek szűkítik a pórusokat és tisztítják a bőrt.
 • Milyen alapozót válassz kombinált bőrre?
  Probléma lehet egy olyan alapozó kiválasztása, amely igazán jól működik kombinált bőrön. A probléma az, hogy a T-zóna zsírosodára hajlamos, míg a többi rész túlzottan száraz. Érdemes az úgynevezett “intelligens” alapozók felé venni az irányt, amelyek hidratáló anyagokat tartalmaznak, és ugyanakkor antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és megnyugtatják az irritációt. Például, a csiga nyálka kivonattal rendelkező termékek jól teljesítenek ebben az esetben.
 • Milyen alapozót válassz érett bőrre?
  A kozmetikai piacon egyre több olyan alapozó van, amely minimalizálja a ráncok megjelenését és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Általában kissé drágábbak, mert jól kell hidratálniuk (az érett bőr problémája a megfelelő hidratációs szint fenntartása), de gyengéd lifting hatással is rendelkezniük kell – a bőr óvatos feszesítése érdekében. Rendkívül fontos, hogy az alapozó hibátlanul illeszkedjen a bőr árnyalatához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük