Szilikonok a kozmetikumban – Valóban károsak a hajra?

Az utóbbi idõben sokkal több szó esik a haj kozmetikumok vegyületeirõl, amit általában inkább nem veszünk észre. Elemezzük, hogy milyen összetevõk vannak pl. a samponokban és balzsamokban. Azonban az összetétel néha nem mond túl sokat és az egyes összetevõkrõl ellentmondó véleményeket hallunk. Ilyen összetevõ a szilikon. Vajon a szilikonok károsak a hajunkra? Kerüljük-e el azokat a termékeket, amelyek szilikont tartalmaznak?

A színtelen és szagtalan szilikonok gyakran összetevõként szerepelnek a híres hajápoló kozmetikumokban, mint samponokban, balzsamokban és stilizáló termékekben. Kvarcból és szilíciumból készülnek és fõ feladata a haj simítása. A rossz hírnév homályában lévõ szilikonok pozitív és negatív tulajdonságokkal bírnak. Érdemes többet tudni róluk.

Hogyan mûködik a szilikon? Az ilyen típusú kozmetikumok minden összetevõje védõ réteget képeznek a hajon, ami lezárja a kutikulát, így simítja a hajat és puhaságot varázsol. A szilikonos samponnal megmosott hajat könnyebben lehet kifésülni, a haj jobban ellenáll a mechanikai sérüléseknek vagy a forró levegõ okozta sérüléseknek. A szilikon továbbá védi a hajat a káros UV sugarak hatásaitól.

Tehát miért tekintik a szilikonokat veszélyesnek a hajra? Amíg a szilikonos készítmény egészségesebb és szebb megjelenést nyújt a hajnak a szilikon csak felületesen mûködik és semmilyen módon nem befolyásolja a haj állapotát. Ezért nem szabad túlhasználni a szilikont, mert a selymesen sima haj rövid hatása nem érdemes azért, hogy felesleges súlyt tegyél a hajra. Azt is meg kell jegyezned, hogy a szilikonos védõrétegnek is megvannak a maga hibái – nem teszi lehetõvé, hogy a tápláló anyagok felszívódjanak a haj szerkezetébe.

A szilikonok nagy hátránya, hogy többségük nem oldódik fel a vízben, így nehéz eltávolítani a hajról. Tudni kell, hogy amikor szilikont tartalmazó kozmetikumot használsz, idõnként tisztító kezelést kell végezned, pl. erõsen tisztító samponnal és fejbõr radírral. Ezúton elkerülhetõ a felesleges súly a hajon. A szilikon nem ajánlott finom, gyenge és törékeny hajon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük